Mnogi Hrvati i dan danas se odlučuju za uvoz automobila iz Njemačke, posebice poslije zabrane donesene vožnje starijih dizel automobila donesene u Njemačkoj, 2018. godine. Dosta ljudi još uvijek potpuno ne razumije postupak uvoza automobila iz Njemačke. 

Postupak uvoza automobila iz Njemačke

Zato smo napravili ovaj vodič koji će vas provesti kroz sve potrebne korake, na stvari koje biste trebali pripaziti i na sve potrebne izračune. Ovaj vodič sadrži sve informacije o uvozu automobila iz Njemačke na jednom mjestu!

Odabir automobila

Kada kupujete auto u Njemačkoj, budite pažljivi. Imate opcije kupovati od auto kuća, licenciranih zastupnika ili privatnih osoba. Što se tiče Njemačke, preporučujemo da se poslužite mobile.de, najvećom online trgovinom vozilima u Hrvatskoj.

Ako kupujete auto od auto kuće ili licenciranih zastupnika obratite pažnju na stvari na koje bi ste pripazili i prilikom kupnje automobila u Hrvatskoj, poput:

 • Provjerite koliko dugo posluju
 • Provjerite koje vam jamstvo daju
 • Nikako ne plaćajte unaprijed!

No, u situaciji da ste žrtva prevare, bitno je za znati da trgovci mogu odgovarati za navedene lažne opise specifikacija automobila, na temelju smjernice 2005/29/EC. 

Primjerice, ako odabrani automobil ima veću emisiju CO2 no što je to navedeno u oglasu, vi ćete morati platiti veću trošarinu. U toj se situaciji možete pozvati na navedenu zakonsku smjernicu. Možete dobiti pravo na zamjenu ili povrat novca (iznos trošarine).

No, pazite se ako kupujete auto od privatnih osoba u Njemačkoj. U tom slučaju, prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora, neće vas štititi Zakon o zaštiti potrošača. To vas može dovesti u probleme ako imate problema s automobilom.

Recimo da je privatna osoba prodala auto koji je dio bračne stečevine, a jedna strana nije odobrila prodaju, u tom slučaju će vam auto biti oduzet bez obzira na to što niste ništa napravili. To vas može dovesti u skupe pravne probleme, tako da svakako pripazite i na takve stvari prilikom odabira automobila u Njemačkoj!

Svakako se vodite zdravim razumom kada se pripremate za postupak uvoza automobila iz Njemačke, bez obzira odabrali vi rabljeni ili potpuno novi automobil. 

Kupovina i uvoz automobila

Kada ste se odlučili koji automobil kupiti, na vama je hoćete li otići sami do Njemačke, ili angažirati ovlaštenog trgovca u Hrvatskoj koji nudi usluge uvoza automobila iz Njemačke.

Ako se odlučite na varijantu da poduzeće/auto kuća odradi uvoz umjesto vas, oni će organizirati prijevoz za vaš automobil te riješiti svu potrebnu dokumentaciju prilikom uvoza automobila u Hrvatsku. 

Imajte na umu da poduzeća koja uvoze automobil umjesto vas neće preuzeti nikakav rizik ako dođe do prevare ili nezgode. Isto tako, automobil ćete morati platiti njima unaprijed, uz što nećete dobiti jamstvo za taj automobil. To su generalni uvjeti i dobro je za znati da je moguće ispregovarati drukčije uvjete s tim poduzećima ako ste dovoljno uporni.

Na kraju dana, sami procijenite je li vam je isplativije otići po automobil na svoju ruku ili platiti specijaliziranom poduzeću da odradi taj posao za vas. Imajte na umu ako se odlučite uvesti auto iz Njemačke na svoju ruku da se barem znate sporazumjeti s trgovcem. Poznavanje njemačkog jezika vas može daleko dogurati i prilikom kupovine i uvoza auta iz Njemačke!

Kada napokon kupite automobil u Njemačkoj, zadržavate njegove postojeće registracijske oznake sve do tehničkog pregleda. Bitno je da se vratite sa sljedećim dokumentima u Hrvatsku:

 • Kupoprodajni ugovor (ako ste kupili automobil od fizičke osobe) ili račun o kupnji vozila (ako ste kupili automobil od ovlaštenog trgovca)
 • Originalna prometna dozvola (kako bi se utvrdile tehničke specifikacije automobila)
 • COC dokument (izdaje ga proizvođač vozila, a možete ga nabaviti i u Hrvatskoj kod ovlaštenih dobavljača, koje možete vidjeti ovdje)

U nastavku na gore navedene dokumente, kada dođete u Hrvatsku, trebat ćete nabaviti i potvrdu proizvođača od ovlaštenog dobavljača, koja će vas koštati 400 kuna.

Homologacija

Kod homologacije je bitno da sa sobom imate COC dokument. Homologacija se odrađuje na bilo kojoj stanici za tehnički pregled, te će vas potvrda o homologaciji koštati 625 kuna. U većini slučajeva, ovaj korak prilikom uvoza automobila iz Njemačke će vrlo brzo biti odrađen!

Prijava i plaćanje poreza na uvezeni automobil

Kako biste prijavili i platili porez na uvezeni automobil, morate otići do carinskog ureda koji je nadležan prema mjestu vašeg prebivališta. Ne, ne plaćate carinu na auto, nego posebni porez za motorna vozila! (PPMV)

Bitno je da podnesete poreznu prijavu nadležnog carinskom uredu u pisanom obliku u roku 15 dana poslije uvoza automobila u Hrvatsku.

U suštini priče, carinski ured će zaprimiti vaše dokumente, a carinik će pregledati vaš automobil kako bi procijenio koliko će vas ispasti posebni porez za uvezeni auto iz Njemačke. Preporučujemo da taj izračun napravite prije samog uvoza automobila, a možete ga odraditi putem kalkulatora trošarine na unos automobila.

Iznos poreza ovisi o nekoliko faktora:

 • Status vozila (novo/rabljeno)
 • Prosječna emisija CO2 (gleda se u gramima po kilometru)
 • Vrsta goriva
 • Datum prve registracije
 • Prodajna cijena

Kod prodajne cijene dolazi do male komplikacije. Naime, tu se treba unijeti vrijednost vozila kao novog u Hrvatskoj na dan prve registracije vozila (uključujući i PDV). To nije trenutna tržišna vrijednost, niti vrijednost rabljenog vozila s računa! No, Carinska uprava ima katalog prodajnih cijena za vozila od 1.7.2013. 

U slučaju da je automobil stariji od 2013. godine, morat ćete ući u dublje istraživanje. Ako je takva situacija, možda je bolje da pustite carinika da odradi procjenu, pa ako se s njom ne slažete, možete uvijek priložiti žalbu i platiti sudskog vještaka da evaluira situaciju.

Uz iznos PPMV-a ćete morati platiti i naknadu za gospodarenje otpadnim vozilima i gumama iznosa 715 kuna. Nakon što ste platili PPMV i dodatnu naknadu, carinska vam daje rješenje i možete se baciti na završni korak!

Ugovaranje police obveznog osiguranja i registracija uvezenog vozila

Postupak registracije uvezenih automobila iz Njemačke je identičan kao da registrirate automobil kupljen u Hrvatskoj. Ako vas zanima iznos tehničkog pregleda za vaše vozilo, provjerite HAK kalkulator za izračun tehničkog pregleda.

Prije same registracije vozila je bitno ugovoriti policu obveznog auto osiguranja. 

Morate napraviti tehnički pregled, nakon njega ćete dobiti novu prometnu dozvolu i nove registracijske pločice. Naravno, cijeli ovaj postupak radite u bilo kojoj stanici za tehnički pregled. Isto tako, imajte pri ruci svu dokumentaciju koju ste dobili u Njemačkoj i u Hrvatskoj.

Poslije uspješne registracije vozila napokon možete legalno na cestu s autom uvezenim iz Njemačke!

Isplati li se postupak uvoza automobila iz Njemačke?

Iako donosi svoje troškove, postupak uvoza automobila iz Njemačke je isplativ u podosta situacija.

Prva prednost je u tome što je Njemačka ogromno tržište, tako da ćete sigurno uspjeti pronaći mnogo varijanta željenog automobila. Cijene su u većini slučajeva jeftinije nego u Hrvatskoj.

Uzmite u obzir da su i automobili u Njemačkoj kvalitetnije proizvedeni, tamo su i kvalitetnije ceste ali i garaže. U suštini priče, u podosta situacija se uvoz automobila iz Njemačke još uvijek isplati.

Nadamo se da vam je naš vodič pomogao da shvatite kako postupak uvoza automobila iz Njemačke nije toliko kompliciran kako ste možda mislili!

Hodnocení kategorie 4.5
Postupak uvoza automobila iz Njemačke: 4.2/5 Od 254 Glasovi
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.