Ima li smisla ugovarati revolving kredit za kratkoročne financijske potrebe? Saznajte više u ovome postu!

Revolving kredit - i ima li ga smisla ugovoriti?

Vjerojatno ste čuli za revolving kredit, pogotovo ako želite podmiriti kratkoročne potrebe za financiranjem. Primjerice, želite financirati izvoz, ili odraditi povremeno financiranje obrtnih sredstava. U takvoj situaciji će vam svakako uvelike pomoći obnavljajući kredit.

Naravno, obnavljajući kredit ima svoje prednosti, ali i nedostatke, ovisno o financijskom kontekstu. Na vama je da odredite koje su zapravo vaše financijske potrebe kako bi ste donijeli ispravnu odluku.

U nastavku saznajte što je to revolving kredit te kada ga ima smisla ugovoriti.

Što je revolving kredit?

Revolving kredit je zapravo obnavljajući kredit koji će se odobriti na kreditnoj (revolving) kartici, ili na vašem tekućem računu. Glavna prednost revolving kredita je ta što vi kao korisnik možete odlučiti kada želite otplatiti iznos revolving kredita. To znači da ne postoji vremensko ograničenje kada morate podmiriti svoje obveze, što je uvelike korisno za neka kratkoročna financijska ulaganje.

Važno je znati da kada izvršite uplatu, revolving kredit će se automatski obnoviti do odobrenog iznosa te vam ostaje mogućnost trošenja odobrenih financijskih sredstava po vašim željama.

Što su revolving kreditne kartice?

Većina hrvatskih banaka nudi i revolving kredite na kreditnim karticama. U ponudi se većinski nalaze Diners, MasterCard, i Visa kreditne kartice. Važno je znati da svaka od kreditnih kartica ima određeni limit potrošnje temeljen na vašoj kreditnom sposobnosti. Primjerice, kod Visa kreditne kartice, najniži iznos limita iznosi 6.000 kuna.

Koje su kamatne stope revolving kredita?

Kao i kod svakog kredita, vi kao korisnik ste dužni plaćati obveze u određenom roku. Visoka popularnost revolving kredita u Hrvatskoj je upravo zbog jedne mjesečne obaveze, što je u većini slučajeva kamatna stopa od 5% do 10% po napravljenom trošku. Važno je znati da korisnik revolving kredita na mjesečnoj bazi plaća kamate samo po iskorištenom iznosu kredita, a ne na cjelovitom iskorištenom iznosu. 

Napomenuli bismo da većina banaka zadnjih godina postavljaju kamatne stope od 5% pošto je ipak riječ o obnavljajućem kreditu koji korisnik može otplatiti cijeli iskorišteni iznos kad želi.

Isto tako, korisnici revolving kredita mogu birati kada platiti kamate unutar mjeseca, što naravno ovisi o individualnoj banci.

Kako dobiti revolving kredit?

Revolving kredit možete odobriti u jednom od brojnih hrvatskih banaka, pošto one već imaju formiran program kreditnih kartica. Naravno, vi možete i ugovoriti obnavljajući kredit i na vašem tekućem računu, te u tom slučaju možete odmah na početku dogovoriti rok otplate revolving kredita, što opet ovisi o individualnoj banci.

Da zatražite obnavljajući kredit morate biti punoljetna osoba, imati prebivalište unutar Hrvatske te biti u posjedu valjanog tekućeg računa. Nadalje u poslovnici dajete presliku osobne iskaznice i potvrdu o vašim primanjima, na temelju kojih se procjenjuje vaša kreditna sposobnost i odobrava obnavljajući kredit.

Zaključak

Obnavljajući ili revolving krediti su veoma korisni za financiranjem vaših potreba za dodatnim obrtnim sredstvima kroz godinu. Naime, tu se još uvijek javlja obveza kao i kod svakog kredita, no ipak je ta obveza dosta fleksibilnija od klasičnih, gotovinskih kredita.

Hodnocení kategorie 4.5
Revolving kredit - i ima li ga smisla ugovoriti?: 4.2/5 Od 7 Glasovi
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.