Zašto je kreditna sposobnost toliko bitna prilikom ugovaranja kredita? Kako ju procijeniti? Saznajte odgovore na ta pitanja u ovome postu!

Što je kreditna sposobnost i kako ju procijeniti?

Kod kredita je vrlo bitno znati u što se vi kao potencijalni zajmoprimac upuštate. Krediti u Hrvatskoj su obveza, što shvaćaju i kreditne institucije, koje osmišljavaju način ocjenjivanja mogućnosti vraćanja kredita u određenom roku što je samim time i kreditna sposobnost.

To je ujedno i prva stvar koju kreditna institucija provjerava kako bi procijenila želi li vam odobriti kredit. No, kako uopće procijeniti jeste li kreditno sposobni? Uvijek je pametno podnijeti zahtjev za kredit s malo znanja o njima samima.

U nastavku ćemo vam ukratko objasniti što je to kreditna sposobnost, te kako saznati, tj. izračunati svoju kreditnu sposobnost.

Što je zapravo kreditna sposobnost?

Kao što je rečeno, prije no što banka odobri kredit svojem klijentu, prvo je bitno procijeniti kreditnu sposobnost klijenta. Kako bi kreditne institucije ubrzale proces procjene, uveden je način ocjenjivanja klijenata koji pokazuje mogućnost (ili nemogućnost) potencijalnog klijenta da preuzme odgovornost redovite otplate rate kredita za dogovoreni iznos i rok.

Kako bi banke procijenile kreditnu sposobnost klijenata, koriste prikupljene informacije i zatraženu dokumentaciju od potencijalnog klijenta, te ponekad zavire i u Registar obveza prema kreditima za dodatne informacije.

Koji faktori utječu na moju kreditnu sposobnost?

Nebitno koji tip kredita želite zatražiti, banka će kao prvi korak upravo ocijeniti vašu kreditnu sposobnost. Naravno, to je veoma standardiziran proces koji je potkrijepljen i raznim propisima kako bi taj zadatak bio što efikasnije odrađen.

Faktori na koje će banke obratiti pažnju prilikom ocjene vaše kreditne sposobnosti su:

  • mjesečna primanja
  • status zaposlenja
  • vaš poslodavac
  • broj članova uzdržavanih osoba
  • bračni status
  • redovitost plaćanja već postojećih kreditnih obveza
  • obveze na ime jamca

Kako izračunati vlastitu kreditnu sposobnost?

Kada zatražite kredit, prva stvar koju će banka provjeriti je vaša matematička kreditna sposobnost, koja ovisi o iznosu kredita i roku otplate istoga.

Izračun kreditne sposobnosti možete napraviti i vi sami, pošto se provodi na temelju Ovršnog zakona. Važno je znati da trenutačna prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 6.434,00 kuna. Postoje dva bitna scenarija kod izračuna kreditne sposobnosti:

  1. Scenarij 1. Imate manja primanja od prosječne neto plaće, tj. vaša osnovica za život je tri četvrtine vaše plaće. U ovom scenariju je uvjet da vaša osnovica za život ne prelazi dvije trećine prosječne neto plaće (što iznosi 4.290,00 kuna). To znači da se možete zadužiti do jedne četvrtine svojih primanja, ali vam od plaće ne smije ostati više od 4.290,00 kuna.
  2. Scenarij 2. Imate veću plaću od prosječne neto plaće. U tom slučaju vaš minimalan iznos za isplatu iznosi 4.290,00 kuna.

Zaključak

Zapamtite, pametnije je procijeniti vlastitu kreditnu sposobnost prije odlaska u banku, nego da krenete nespremni. Zapravo to nije i toliko kompleksan koncept ako se držimo standardizirane formule za matematičku kreditnu sposobnost.

Hodnocení kategorie 4.5
Što je kreditna sposobnost i kako ju procijeniti?: 4.2/5 Od 89 Glasovi
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.