Koje kasko osiguranje odabrati?

Ako uspijete skriviti prometnu nesreću, vaše obvezno auto osiguranje će podmiriti štetu načinjenu tuđoj imovini (vozilo, kuća, ograda, itd.) i ozlijeđenim osobama. No, u toj situaciji ćete štetu nad vašim automobilom i eventualne popravke morati podmiriti iz vlastitog džepa. Kasko osiguranje je vrlo popularna opcija koja će vas lišiti tih financijskih rizika.

U nastavku saznajte sve o kasko osiguranju, koje su vrste, što sve pokriva i ne pokriva, te zašto se odlučiti na policu kasko osiguranja!

Vrste kasko osiguranja

Ako u Hrvatskoj želite odabrati kasko osiguranje, možete birati između dvije vrste: puno i djelomično kasko osiguranje.

Sažeto rečeno, puno kasko osiguranje vas pokriva od rizika poput:

 • Oštećenja vozila
 • Uništenje vozila
 • Nestanak vozila

S druge strane, djelomično kasko osiguranje će vas sačuvati od posebnih rizika koji se razlikuju ovisno o osiguravajućoj kući. Djelomično kasko osiguranje možete ugovoriti uz puno kasko osiguranje ali i uz obvezno auto osiguranje.

Želimo napomenuti kako vi možete uzeti obvezno auto osiguranje kod jednog osiguravatelja, a kasko osiguranje ugovoriti negdje drugdje. Provjerite koja je kombinacija idealna za vas i pametno odaberite.

Što sve kasko osiguranje pokriva?

Dosta vozača ima krivu pretpostavku da kasko osiguranje pokriva samo štetu koja nastaje u prometnim nesrećama ili prilikom krađe automobila. No, kasko osiguranje je više od toga, ono vas može osigurati od oštećenja vozila proizašlih od požara, udara groma, eksplozija i elementarnih nepogoda (tuča, oluja, poplava).

Isto tako, kasko osiguranje može pokriti troškove koji nisu izravan produkt oštećenja na vašem autu, ali su posljedica kvara vozila ili prometne nesreće. Tu prvenstveno mislimo o ponudama nekih osiguravajućih kuća koje omogućuju ugovaranje dodatnih opcija poput zamjenskog vozila ili vuče vozila.

Što sve kasko osiguranje ne pokriva?

Kako bi ste procijenili je li ovaj tip osiguranja idealan za vas, dobro je znati za stvari koje kasko osiguranje neće pokriti. Čak ni puno kasko osiguranje neće biti dovoljno za pokriće svih rizika. 

Primjerice, ako vam se dogodi kvar motora ili vam pukne zupčasti remen, troškove popravka vam kasko osiguranje neće pokriti.

Ako napravite štetu prilikom upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, to vam kasko osiguranje neće nadoknaditi.

U pokriće ne ulazi ni šteta prouzrokovana vožnjom pod utjecajem alkohola ili droga, ili u slučaju kada namjerno prouzročite nesreću.

Isto tako, ako doživite nesreću, a u automobilu nemate zakonski propisanu obveznu opremu, to vam kasko osiguranje isto neće nadoknaditi. Uzmite u obzir da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna od 15.11 do 15.4., što se odnosi na sve vrste motornih vozila. Pod zimsku opremu spadaju zimske gume na svim kotačima (M+S) ili ljetne gume s minimalnom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripremljenim za postavljanje na pogonske kotače.

Uz sve navedeno, napomenuli bismo da vam ovaj tip osiguranja neće pokriti štetu u slučaju krađe ili provale u vozilo ako ste ostavili vozilo otključano, olakšali krađu, ili je čak i orkestrirali.

Ostala isključenja kod kasko osiguranja možete vidjeti u općim uvjetima ponude pojedine osiguravajuće kuće.

Zašto uzeti djelomično kasko osiguranje?

Djelomično kasko osiguranje će biti idealna opcija ako imate prestaro vozilo za puno kasko osiguranje. Isto tako, ova vrsta kasko osiguranja će biti pametan odabir ako vam je budžet nizak. Iako je djelomično, ovaj tip kasko osiguranja vas može osigurati od određenih rizika koji imaju velike šanse za pojavljivanje.

Na primjer, djelomični kasko možete ugovoriti za sljedeće tipove osiguranja:

 • Osiguranje od štete uzrokovane tučom
 • Osiguranje od štete uzrokovane naletom divlje životinje
 • Osiguranje puknutih stakla
 • Podmirenje štete na vašem vozilu ako ste skrivili prometnu nesreću

Isto je dobro znati da se djelomično kasko osiguranje zna manifestirati na tržištu uz nazive “mini kasko”, “fleksi kasko”, “osiguranje od elementarne nepogode”, i slično. Ovo su paketi koji će pokriti rizike koje možemo povezati uz kasko poput udara groma, oluje, tuče, požara, i slično.

Imajte u umu da se djelomično kasko osiguranje ugovara uz policu obveznog auto osiguranja. 

Zašto je puni kasko najbolji izbor?

Ako želite biti potpuno osigurani, puno kasko je svakako najidealniji izbor za vas. U slučaju da ugovorite puno kasko osiguranje, imat ćete pokrite troškove štete koju ste vi načinili. No, uz to, dobivate i osiguranje od sljedećih tipova rizika:

 • Požari i eksplozije
 • Oluja i udar groma
 • Tuča i snježna lavina
 • Oštećenja od pada snijega, leda, ili drugih objekata na vozilo
 • Oštećenje na parkingu
 • Ogrebotine od ključa

Bonusi i što oni zapravo znače?

Bonus je zapravo postotak popusta koji možete dobiti na godišnju premiju pojedinog kasko osiguranja. Poneke osiguravajuće kuće lažnim marketingom kako odmah na početku dobivate bonus pokušavaju privući nove osiguranike, no surova je istina da ćete se za bonus morati malo više potruditi.

Prilikom prvog ugovaranja police osiguranja nećete dobiti bonus. Nakon prve godine osiguranja, uz uvjet da niste prijavili nikakvu štetu u tome periodu, dobivate bonus od 5%, koji se nakuplja svake godine - do 50% bonusa, što je maksimalno zakonski dozvoljen bonus u Republici Hrvatskoj.

Lako je maksimalni bonus 50%, podosta osiguravatelja u ponudi ima superbonuse, što smanjuje cijene dodatnih 10%, do 60% popusta. Uvjet za superbonus je ostvarenih 50% bonusa.

Bitno je znati da je moguće i duplirati bonus od članova obitelji s istim tipom vozila. Recimo, vaš otac ima 50% bonusa, a vi 25%. U tome slučaju možete zatražiti svoju osiguravajuću kuću da vam duplira bonus na sljedećoj obnovi police osiguranja.

Bonus možete i zaštititi tako da iduće godine zadržite svoj bonus čak i ako prijavite štetu.

Kako se računa cijena police kasko osiguranja?

Konkretnu cijenu vam nažalost ne možemo reći jer se ona razlikuje ovisno o osiguravajućoj kući koju odaberete, ali i o ostalim faktorima. Glavni faktori prilikom izračuna cijene police kasko osiguranja su sljedeći:

 • Dob klijenta
 • Starost vozila
 • Kataloška vrijednost vozila
 • Snaga vozila

Naravno, cijena kasko osiguranja ovisi i o bonusu koji stečete tijekom godina ili koji prebacite s člana obitelji. 

Prilikom potrage za najisplativijom policom kasko osiguranja, mi vam preporučujemo da se cjenkate. Uzmite u obzir različite cijene i ponude osiguravatelja i spomenite neke prednosti i nedostatke ljudima iz osiguravajućih kuća s kojima ste u kontaktu. U nekim slučajevima, ako pričekate nekoliko dana ili koji tjedan, možete dobiti promo kodove za popust, ili cjelokupna polica kasko osiguranja može pasti.

Pošto je izračun cijene police kasko osiguranja dosta kompliciran, najbolje je nazvati osiguravajuću kuću koja vas zanima i s njima proći kroz ponudu i cijene.

_______________
Kasko osiguranje je idealna opcija ako želite zaštititi vaše vozilo od različitih rizika. Isto tako, ovo je tip osiguranja koji će podmiriti i štetu načinjenu nad vašim automobil, što obvezno auto osiguranje ne pokriva. 

Postoji puno i djelomično kasko osiguranje, a razlika je u tome što je djelomično idealnije za starije automobile, no isto tako ćete dobiti i manje opcija pokrića.

Što se cijena tiče, kasko osiguranje je skuplje od obveznog auto osiguranja, no uvelike se isplati ako ćete koristiti jedno vozilo na duge staze!

Hodnocení kategorie 4.5
Koje kasko osiguranje odabrati?: 4.2/5 Od 341 Glasovi
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.