Prilikom kupnje novog vozila, registracija vozila je prva stvar koju morate napraviti kako bi se legalno mogli voziti po cestama. S rabljenim vozilima je malo drugačije, registraciju vozila ćete morati odraditi tek poslije isteka postojeće registracije.

Registracija vozila - sve što trebate znati!

Dosta vozača koji nisu educirani oko postupka registracije vozila si zadaju dodatni stres misleći kako je to komplicirana procedura. No, to nije tako, registracija vozila je zapravo vrlo jednostavna procedura pod kojom se podrazumijevaju tehnički pregled, registraciju samog vozila te kupovinu police obveznog auto osiguranja.

Kako bismo vam olakšali, u nastavku smo za vas pripremili objašnjenje kompletnog procesa registracije vozila te neke stvari na koje bi ste trebali pripaziti! 

Što je registracija vozila?

To je proces produljenja valjanosti vaše prometne dozvole. Zakonom se nalaže da motorna i priključna vozila jedino mogu legalno sudjelovati u prometu ako su registrirana i imaju valjanu prometnu dozvolu. 

Kada registrirate vozilo, dobivate prometnu dozvolu i registarske pločice. Uzmite u obzir da se registrirati mogu samo ona vozila koja su tehnički ispravna, što se utvrđuje na tehničkom pregledu vozila.

Vozilo se registrira na vlasnika vozila koji ima prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj. Važno je za znati da se produljenje registracije vozila može obaviti i preko druge osobe, uz predočenje osobne iskaznice vlasnika vozila i osobne iskaznice druge osobe.

Prvo se ugovara polica obveznog auto osiguranja!

Prije samog odlaska na tehnički pregled ste obvezni ugovoriti jedino obvezno osiguranje u RH - obvezno auto osiguranje. Ovo je osiguranje koje će financijski pokriti štete koje ste sa svojim automobilom nanijeli drugim osobama ili njihovoj imovini.

Postoji pregršt osiguravajućih kuća s različitim cijenama i uvjetima. No, ono što imaju zajedničko je da ona pokrivaju štetu koju ste nanijeli drugim osobama. Ako želite pokriti i štetu koju netko nanese vama, tada ćete morati ugovoriti i dodatna pokrića!

Kada se odlučite na određeno obvezno auto osiguranje, kupljena polica će vam doći na pretinac e-pošte unutar nekoliko minuta. S tim digitalnim dokumentom možete otići na tehnički pregled. Originalna polica osiguranja će vam stići na vašu kućnu adresu.

Tko je obvezan odraditi tehnički pregled?

Bez obzira jeste li vlasnik novog ili rabljenog vozila, vi ste obvezni odraditi tehnički pregled.

Ako kupujete novo vozilo, poslije kupnje ćete morati napraviti prvi tehnički pregled i poslije prolaska na istome nećete morati ići na tehnički pregled sljedeća 24 mjeseca. Nakon što odradite drugi tehnički pregled, morat ćete ga odraditi svakih 12 mjeseci.

Ako imate rabljeno vozilo, morat ćete odraditi tehnički pregled poslije isteka registracije. Tada morate ići na tehnički pregled s tim autom svakih 12 mjeseci.

Imajte na umu da ćete prije odlaska na tehnički pregled trebati voditi računa o nepodmirenim kaznama! Tu prvenstveno mislimo na sljedeće oblike kazni:

 • Neplaćene kazne za prometne prekršaje
 • Neplaćene kazne za vožnju pod utjecajem alkohola
 • Neplaćene kazne za parking

Ako nemate podmirenu barem jednu od ovih kazna, nećete moći registrirati automobil. Takva je situacija zato što stanice za tehnički pregled imaju u registru podatke iz MUP-ove baze podataka. Ta baza podataka se ažurira svaki dan, tako da pripazite na te kazne!

Ako kojim slučajem i imate neplaćenih kazni, saznat ćete sve informacije poput tipa i cijene kazne na tehničkom pregledu. Tek kad ih otplatite ćete moći odraditi tehnički pregled.

Što mi treba za tehnički pregled?

Tehnički pregled i registracija vozila se mogu odraditi u bilo kojoj stanici za tehnički pregled u RH. 

Pripremite sljedeću dokumentaciju za tehnički pregled:

 • Osobna iskaznica - dokaz vašeg identiteta
 • Potvrda o invaliditetu - ako postoji
 • Nova polica obveznog auto osiguranja - kako bi se utvrdilo da vam je vozilo osigurano
 • Prometna dozvola 

U slučaju da registrirate vozilo po prvi put, trebat će vam još i:

 • Dokaz o vlasništvu vozila
 • Račun trgovca u RH uz iznos posebnog poreza

Kada završite tehnički pregled, na šalteru će vam se ispuniti i ovjeriti prometna dozvola te ćete dobiti i registracijski list.

Kako izgleda postupak tehničkog pregleda vozila?

Tehnički pregled vozila je podijeljen na nekoliko koraka čiji je krajnji cilj utvrđivanje tehničke ispravnosti vozila, tj. je li vaše vozilo sigurno za promet. U nastavku ćemo ponešto dublje o svakom individualnom koraku.

Prijava vozila

U prethodnom poglavlju smo naveli potrebne dokumente koji će vam biti potrebni za prijavu vašeg vozila u informatički sustav. Dođete do šaltera, te će referent na šalteru ispisati kontrolni list. Taj kontrolni list, uz prometnu dozvolu ćete dati prvom slobodnom nadzorniku za tehničku ispravnost vozila. 

Prilikom ovog koraka ćete morati platiti i tehnički pregled kao uvjet za izlazak na tehnički pregled. Iznos tehničkog pregleda je varijabilan, tako da preporučujemo da provjerite HAK kalkulator za izračun tehničkog pregleda vozila.

Identifikacija i pregled unutrašnjosti vozila

Nadzornik provjerava valjanost podataka iz prometnih dokumenata vaših vozila na temelju VIN oznake i registarskih oznaka. 

Poslije toga se obavlja pregled obvezne opreme: kutije prve pomoći, rezervnih žaruljica, i sigurnosnog trokuta.

Nakon toga se obavlja provjera općeg stanja vozila, što uključuje:

 • Usporedbu tehničkih karakteristika guma
 • Pregled staklenih površina
 • Provjera sigurnosnih pojaseva
 • Pregled ispravnosti podizača stakla

Kontrola kočnica

Vodite računa o tome da redovno servisirate kočnice, jer odstupanja od zakonskih normi prilikom tehničkog pregleda znače pad na pregledu! Da ne spominjemo i koliko je vaše vozilo opasno na cesti ako ima neispravne kočnice.

Pregled vozila na kanalu

Poslije kontrole kočnica se auto podiže i pregledavaju se sljedeće stavke:

 • Donji postroj
 • Korozija
 • Ispušni sustav
 • Neki dijelovi ovjesa
 • Mehanizam prijenosa
 • Pragovi
 • Unutrašnje strane guma

Eko-test

Na ovaj način se provjerava udio štetnih plinova i tvari koji proizlaze iz ispušnog sustava vašeg vozila. Na eko-test moraju sva vozila s benzinskim motorima proizvedena od 1970. godine, te sva vozila s dizel motorima proizvedena od 1980. godine.

Imajte na umu da vozila na plinski pogon ne moraju obaviti eko-test.

Pregled kočione tekućine

Isto tako se provjerava i količina kočione tekućine, što je izvan ocjene ispravnosti kočnica.

Pregled svjetala

Prilikom pregleda svjetala, svjetla moraju biti pod nagibom između 1% i 1,3%. Tu informaciju možete vidjeti na nosaču ili naljepnici u prostoru motora.

Na ovom pregledu se provjerava jačina svjetala, te ispravnost žmigavaca i stražnjih stop svjetala.

Ispis zapisnika

Nakon završenog tehničkog pregleda nadzornik priprema završnu ocjenu tehničke ispravnosti vozila. Svi ti rezultati bivaju uneseni u bazu podataka informacijskog sustava.

Naposljetku se ispisuje zapisnik o tehničkog pregledu. Pojedinosti iz tog zapisnika uglavnom nadzornici objašnjavaju vlasniku usmenim putem. Uvjet za registraciju vozila je ispunjen ako je vozilo tehnički ispravno.

Registracija vozila

Valjanost prometne dozvole se može produljiti nakon uspješnog prolaska na tehničkom pregledu vozila i naplate propisanih obveza. Prije samog tehničkog pregleda ste platili za njega, a poslije samog pregleda ćete morati platiti i za registraciju vozila. Te troškove ćemo navesti u zadnjem poglavlju.

Koliko će me na kraju koštati registracija vozila?

Za početak ćete morati uračunati cijenu police obveznog auto osiguranja, koja je varijabilna te ovisi o podosta faktora.

Uz to ćete morati platiti i godišnju naknadu za ceste i posebnu naknadu za okoliš. Naknada za ceste ovisi o obujmu motora i emisijskom razredu vašeg vozila. Taj iznos se kreće od 180 kuna do 1.201 kune. Posebna naknada za okoliš se kreće od 26 kuna do 227 kuna.

Morate platiti i porez prema snazi motora izraženoj u kilovatima, što je poseban račun za sebe.

Tu dolazi i do tri tipa troška ako automobil registrirate prvi put:

 • Trošak za obrazac prometne dozvole iznosa 35 kuna
 • Registarske pločice iznosa 65 kuna
 • Državni biljezi iznosa 15 kuna

Ako vas zanima informativni izračun svih ovih troškova, provjerite ga na HAK kalkulatoru.

_______________

Registracija vozila je proces kojim pravno pripremate svoje vozilo za vožnju na cestama. No, kako bi ste došli do registracije, morate ugovoriti obvezno auto osiguranje, pozitivno proći tehnički pregled, te platiti za tehnički pregled i sve ostale naknade. 

Nadamo se da vam je ovaj post dao sve potrebne informacije o registraciji vašeg vozila. Sretno na sljedećoj registraciji!

Hodnocení kategorie 4.5
Registracija vozila - sve što trebate znati!: 4.2/5 Od 142 Glasovi
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.