Bojite se da ćete platiti kaznu jer ste zakasnili na tehnički pregled vozila? Sigurno se u ovoj situaciji pitati što napraviti ako kasnite na tehnički pregled.

Što napraviti ako kasnite na tehnički pregled?

Napominjemo da u situaciji ako zakasnite na tehnički svakako što prije odvezete vozilo do najbliže tehničke stanice kako ne biste platili drakonske kazne. Isto tako, vodite računa o tome da ste barem platili za policu obveznog auto osiguranja, jer bez osiguranja nikako ne biste smjeli na cestu. U tom slučaju riskirate još izdataka za kazne, što je komplikacija koju ne želite.

U nastavku saznajte sve što trebate napraviti ako kasnite na tehnički pregled. Ta situacija ne mora biti prožeta stresom.

Što su pokusne pločice?

Pokusne pločice se javljaju u situaciji kada kupite vozilo koje nije registrirano a ne želite platiti drakonske kazne na putu do stanice za tehnički pregled.

U situaciji kada kupite neregistrirano vozilo (novo vozilo ili rabljeno vozilo bez registracije), izdat će se pokusne pločice za to vozilo. Pokusne pločice se izdaju u stanici za tehnički pregled koja je najbliža mjestu kupovine vozila. One se izdaju za vozila koja se kreću prema mjestu gdje će biti registrirana te za obavljanje tehničkog pregleda vozila.

Izdaju se na najdulji rok od 15 dana. Važno je napomenuti da vozilo za koje se zahtijevaju pokusne pločice moraju biti tehnički ispravna. Pod tehničku ispravnost u ovom kontekstu se podrazumijevaju ispravni uređaji za upravljanje i zaustavljanje. Isto tako je jedan uvjet da je vozilo propisno označeno.

Prilikom zahtjeva za pokusne pločice, vlasnik vozila mora dati izjavu da je vozilo tehnički ispravno na stanici za tehnički pregled. Tada vlasnik uz pokusne pločice dobiva i potvrdu o korištenju istih. Ako vas kojim slučajem zaustavi policija unutar propisanog roka, samo im morate pokazati tu potvrdu i bit ćete sigurni od plaćanja kazne.

Napomena: za izdavanje pokusnih pločica morate imati policu obveznog auto osiguranja!

Dobro je znati i da pokusne pločice možete zatražiti i više puta, uz uvjet da imate opravdani razlog zašto niste uspjeli obaviti tehnički pregled unutar predviđenog roka od 15 dana. Za ponovno izdavanje pokusnih pločica se jednostavno uputite do stanice za tehnički pregled s valjanim razlogom.

Bitno je ugovoriti obvezno automobilsko osiguranje na vrijeme!

Što napraviti ako kasnite na tehnički pregled a nemate obvezno auto osiguranje? Ugovorite ga što prije!

Polica obveznog auto osiguranja je jedan od glavnih uvjeta koje vlasnik vozila mora zadovoljiti ako želi registrirati svoje vozilo na stanici za tehnički pregled. Svrha ovog osiguranja je da vlasnik vozila pokrije svoju odgovornost u slučaju materijalne i nematerijalne štete u prometu skrivljene drugim osobama.

Postoji pregršt osiguravajućih društva u Hrvatskoj koja nude usluge izdavanja police obveznog auto osiguranja. Prije ugovaranja istih obavezno provjerite koje uvjete nude te koja cijena vam paše za vaš individualan budžet.

Uzmite u obzir da svaka polica obveznog auto osiguranja ima datum početka i završetka valjanosti, a sukladno tome će biti valjana i prometna dozvola vašeg vozila.

Napomena: ne dovodite se u situaciju da policu obveznog auto osiguranja morate kupiti u stanici za tehnički pregled! U toj situaciji ćete morati birati između samo nekoliko osiguravajućih kuća koje imaju prodajno mjesto na stanici za tehnički pregled. Naravno, može se i dogoditi da imate samo jedan izbor, što će vjerojatno biti daleko od idealnog izbora. Da ne spominjemo i veće cijene!

Odlična stvar kod polica obveznog auto osiguranja je ta što možete dobiti dokument police osiguranja elektronskim putem, na vašu elektronsku poštu. Taj dokument će biti važeći i na stanici za tehnički pregled, tako da bez brige!

No, zašto je od esencijalne važnosti imati obvezno osiguranje na vašem autu, čak i ako kasnite na tehnički pregled? Naime, ako se vozite s neosiguranim vozilom, rizikujete šansu da platite pozamašnu novčanu kaznu iznosa 5.000 kuna do 50.000 kuna ako vas uspiju uloviti!

Bolje se nemojte igrati s time i svakako ugovorite obveznu policu auto osiguranja prije odlaska na tehnički pregled, bez obzira kasnili na njega ili ne!

Primjer kašnjenja na tehnički pregled vašeg vozila

Prije navođenja samog primjera, uzmite u obzir da obvezno auto osiguranje i tehnički pregled nisu vezani. No, njihovi datumi su u većini situacija vezani, tako da je idealno da ih riješite u isto vrijeme. No što ako kasnite na tehnički pregled?

Recimo da vam je 1.6 istek registracije na automobilu. U toj situaciji, koji vam je rok za tehnički pregled? Ima li veze ako uplatite obvezno auto osiguranje prije registracije vozila?

Ako ne zatražite pokusne tablice koje će vrijediti idućih 15 dana, vi ste već 2.6. u prekršaju s obzirom na istek registracije vozila. Mnogi ljudi su u zabludi da će im policija oprostiti upravljanje neregistriranim vozilom ako im je registracija vozila istekla prije manje od 15 dana. Nemojte se držati toga, jer je potencijalna kazna iznosa 2.000 kuna ako vas policija ulovi.

Ako vam je automobil i neregistriran, ali i neosiguran, tada rizikujete kaznu između 5.000 kuna do 15.000 kuna. U slučaju da skrivite prometnu nezgodu s neosiguranim vozilom, kazna vas može ispasti i do 50.000 kuna.

Što onda napraviti ako kasnite na tehnički pregled?

Za početak, ugovorite policu obveznog auto osiguranja. Sigurno se ne želite naći u situaciji da vas policija zaustavi prilikom vožnje neosiguranim vozilom, pošto su kazne skoro upola veće od hrvatske minimalne plaće.

Ako vam je istekla registracija, pođite do najbliže tehničke stanice i zatražite pokusne tablice. U tom slučaju imate pravo 15 dana voziti auto bez konkretne registracije te vas policija neće gnjaviti s kaznama ako vas i zaustave. No, svakako imajte u umu da vozilo registrirate u tome roku!

_____________

Nema razloga za brigu ako kasnite na tehnički pregled! Jest da će vam to biti dodatna komplikacija, no ako uspijete dobiti pokusne pločice za vaš automobil, sigurni ste od kazni još barem 15 dana.

No, mi vam svakako preporučujemo da vodite računu o datumu isteka vaše registracije. Tada možete izdvojiti budžet potreban za obvezno auto osiguranje, tehnički pregled, te potencijalno i za servis ako je potreban prije tehničkog pregleda. Tako ćete uspjeti registrirati vašeg limenog ljubimca uz najmanje stresa!

Hodnocení kategorie 4.5
Što napraviti ako kasnite na tehnički pregled?: 4.2/5 Od 231 Glasovi
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.