S pravne strane ćete morati i prepisati vlasništvo na osobu kojoj darujete svoje vozilo. Ako ste imali financijski savjesni, vjerojatno vam je u cilju izbjeći visoke troškove upravne pristojbe.

Darovni ugovor za automobil

Želite darovati svog limenog ljubimca vašem bračnom drugu ili nekom drugom članu obitelji? S pravne strane ćete morati i prepisati vlasništvo na osobu kojoj darujete svoje vozilo. Ako ste imali financijski savjesni, vjerojatno vam je u cilju izbjeći visoke troškove upravne pristojbe. U tom slučaju, darovni ugovor za automobil je idealna opcija za darivanje automobila.

Glavni razlog tome je izmjena i dopuna zakona o posebnom porezu na motorna vozila (PPMV), koji možete vidjeti ovdje. Navedeni zakon je donio izmjenu u kojoj su srodnici u uspravnoj liniji oslobođeni od plaćanja upravne pristojbe za darovani automobil.

U nastavku saznajte sve oko darovnog ugovora za automobil te kako maksimizirati njegovu korisnost za vašu situaciju!

Što je darovni ugovor za automobil?

Darovni ugovor za automobil je dokument vrlo sličan kupoprodajnom ugovoru za vozila. Ugovor je veoma jednostavan za ispuniti, a isti možete vidjeti ovdje.

U suštini, darovni ugovor za automobil je zamišljen kako bi se njime prebacilo vlasništvo automobila s jedne osobe na drugu, bez ikakve novčane transakcije. Kako bi ste ga ispunili, trebat će vam podaci koje možete prikupiti iz prometne dozvole automobila koji se daruje. Kada ispunite ovaj ugovor, on postaje glavni dokaz o vlasništvu vozila, esencijalno isto kao i kod kupoprodajnog ugovora.

Darovni ugovor za automobil je odličan manevar kako bi se izbjeglo plaćanje upravne pristojbe ako darujete automobil izravnom članu obitelji. Više o tome u nastavku.

Gdje mogu nabaviti darovni ugovor za automobil?

Ugovor o darivanju motornog vozila možete pronaći u najbližoj knjižari po cijeni od nekoliko kuna. Isto tako, možete ga pronaći i na Internetu, no pronalazak ispravnog dokumenta je dosta teško.

Ovaj ugovor dolazi u tri primjerka: jedan koji ostaje vama, drugi koji ostaje onome kome želite darovati vozilo, i treći koji ide na ovjeru kod javnog bilježnika. Od početka ove godine, ovjera kod javnog bilježnika više nije potrebna, tako da će vam trebati samo dva primjerka darovnog ugovora za automobil.

Za koga vrijedi oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe?

Kada pričamo o darovnom ugovoru, vjerojatno vam je bitna informacija tko je zapravo oslobođen plaćanja od upravne pristojbe. Zakonskim izmjenama koje su se odvile početkom ove godine se dopušta oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe za automobil darovan po uspravnoj obiteljskoj liniji.

To znači da upravnu pristojbu neće platiti vaši bračni drug, potomci i predci koji čine izravnu liniju. Uz to, plaćanja upravne pristojbe će biti oslobođeni i posvojenik i posvojitelj. 

No, što je zapravo uspravna linija? To je linija pradjed-djed-otac-sin-unuk. Možete vidjeti da je to izravna linija, tako da oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe neće vrijediti u situaciji da darujete automobil bratu/sestri ili bratiću/sestrični.

Savjet: Ako kojim slučajem želite pokloniti auto bratu ili sestri a želite ih osloboditi plaćanja upravne pristojbe, možete se poslužiti sljedećim trikom. Darujte vozilo jednom od vaših roditelja te neka oni naposljetku daruju automobil vašem bratu/sestri. U tom slučaju će se odviti darivanje vozila po uspravnoj obiteljskoj liniji.

Koliko mogu uštedjeti uz darovni ugovor za automobil?

Prilikom izračuna upravne pristojbe, uzimaju se u obzir vrijednost automobila i prosječna emisija CO2. Uzmimo u obzir da se većinom daruju starija vozila, koja vjerojatno proizvode više CO2. To znači da u podosta situacija iznos upravne pristojbe može biti veći od tisuću kuna.

No, ako je u pitanju noviji auto čija je vrijednost iznad 100.000 kuna, trošak upravne pristojbe može biti veći od vaše plaće. Na temelju toga možemo zaključiti da darovni ugovor u situaciji kada poklanjate automobil unutar vaše obitelji može uštedjeti preko tisuću kuna!

Isto tako, uzmite u obzir da se prilikom darovanja vozila naplaćuje i 4% kataloške vrijednosti vozila u obliku poreza. Taj porez ćete jedino izbjeći ako poklonite rabljeno vozilo nekome unutar uspravne obiteljske linije. U slučaju da poklonite vozilo vašem bratu/sestri ili nekoj drugoj osobi izvan uspravne obiteljske linije, porez će se morati naplatiti.

Postupak prijepisa vozila darovanog putem darovnog ugovora

Nakon što ste uspješno darovali vozilo članu vaše obitelji, daroprimatelj mora izvršiti prijepis vozila na svoje ime, što se odrađuje u bilo kojoj stanici za tehnički pregled. Taj proces je uvelike pojednostavljen od 2018. godine u korist svih strana.

Prije odlaska u tehničku stanicu, vodite računa o tome da imate svu potrebnu dokumentaciju.

Potrebna dokumentacija za prijepis automobila u ovoj situaciji je sljedeća:

  • Darovni ugovor - njime dokazujete da ste dobili automobil kao dar
  • Rodni list ili vjenčani list - njima dokazujete da su darovatelj i daroprimatelj u srodstvu
  • Prometna dozvola - to je temeljan dokument vozila, te je on potreban kako bi se odjavilo vozilo od prijašnjeg vlasnika
  • Polica osiguranja - kako bi se dokazalo da je auto obvezno osiguran, pošto je nedostatak obveznog osiguranja kazneno djelo, a iznos kazne može biti između 5.000 i 15.000 kuna
  • Registarske oznake - samo ako vam je u planu izmjena registarskih oznaka i ako vozilo nije odjavljeno
  • Osobna iskaznica - temeljni dokument kojim se dokazuje vaš identitet

Proces prijepisa vozila na vaše ime ne bi trebao trajati više od 15 minuta, ako nema gužve na šalterima. 

Trošak prijepisa ovisi o prirodi darovnog ugovora. Ako je darovni ugovor uspostavljen između članova izravne obiteljske linije, tada je trošak podijeljen na sljedeće stavke:

  • Nova prometna dozvola - oko 98 kuna
  • Nove registarske oznake ako se mijenjaju - oko 100 kuna
  • Cjelokupan proces iznosi oko 200 kuna

U slučaju da je darovni ugovor uspostavljen izvan izravne obiteljske linije tada uz troškove prometne dozvole i nove registarske oznake dolazi i trošak poreza na darovanje. Iznos toga poreza je 4% kataloške vrijednosti vozila, no svakako ćete morati otići u poreznu upravu kako bi ste došli do preciznog izračuna.

______________

Nerijetka je situacija da jedan automobil ostaje u obitelji više desetaka godina. U situaciji kada se prebacuje vlasništvo unutar obitelji, darovni ugovor za automobil je jedan od najjednostavnijih načina kako bi se izbjeglo plaćanje upravne pristojbe, zahvaljujući zakonskim izmjenama početkom 2020. godine. 

No, bitno je znati da daroprimac mora biti u izravnoj obiteljskoj liniji s darodavateljem. Izravna obiteljska linija podrazumijeva sljedeći odnos: pradjed-djed-otac-sin-unuk. Svaki darovni sporazum izvan ovog odnosa podrazumijeva plaćanje poreza na katalošku vrijednost automobila, što može biti pozamašan iznos ako je automobil noviji.

Nadamo se da smo vam pružali dovoljno jasne i precizne informacije što se tiče darovnih ugovora za automobil, te da ćete uspjeti uštedjeti prilikom prebacivanja vlasništva vašeg limenog ljubimca na vaše najmilije!

Hodnocení kategorie 4.5
Darovni ugovor za automobil: 4.2/5 Od 241 Glasovi
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.