Troškovi prijepisa vozila

Kupujete rabljeno vozilo od fizičke osobe? Vjerojatno ste upoznati s činjenicom da ćete poslije kupnje morati prepisati vozilo na svoje ime. U tom slučaju vas sigurno zanima koliko će vas ispasti troškovi prijepisa vozila te koja je zapravo i procedura formalne promjene vlasništva vozila.

U nastavku saznajte koja je procedura prijepisa vozila te kojoj se formulom poslužiti za izračun troškova prijepisa vozila!

Troškovi prijepisa vozila prije i danas

Prije 1. siječnja 2018. godine kupovina i prijepis rabljenog vozila na novog vlasnika je bilo mnogo kompleksnije i zamornije nego što je situacija danas. Tada je proces bio sljedeći:

 • Prvo ste morali ugovor o kupoprodaji ovjeriti kod javnog bilježnika.
 • Morali ste do porezne uprave kako bi ste utvrdili da su sva plaćanja za vozilo od prijašnjeg vlasnika bila uredna.
 • Dobili bi ste pečat i tada bi ste morali do policijske stanice odraditi prijepis vlasništva s prijašnjeg vlasnika na sebe.

Možete zamisliti koliko se vremena prije moralo uložiti kako bi ste dobili vlasništvo nad rabljenim automobilom. Da ne spominjemo i administrativne troškove koji su bili krajnje nepotrebni. Isto tako, prije ste morali platiti i porez iznosa 5% kataloške vrijednosti vozila, što danas nije slučaj.

Zbog gornje navedenih dva glavna nedostatka su se proces i troškovi prijepisa vozila uvelike pojednostavili od 2018. godine. Naravno, to ide u korist svim strankama u ovom procesu.

Današnji proces prijepisa vozila je vrlo jednostavan. Naravno, prilikom kupovine rabljenog vozila morate ispuniti i potpisati kupoprodajni ugovor, no ne morate ga više ovjeravati kod javnog bilježnika! Isto tako, ne morate ići u poreznu upravu i policijsku postaju kako bi ste dobili prometnu dozvolu na svoje ime! 

Dovoljno je da pođete do bilo koje stanice za tehnički pregled, dođete do šaltera i zatražite prijepis vlasništva. Proces traje manje od deset minuta, i tada ćete uz varijabilan trošak biti vlasnik vašeg novog rabljenog automobila! Od dokumenata će vam trebati kupoprodajni ugovor i prometna dozvola starog vlasnika.

Samim pojednostavljenjem procedure prijepisa vozila je i cijeli taj proces uvelike jeftiniji nego ikad prije. Uštedjet ćete barem 40 kuna, što može biti barem 40 kilometara goriva za vašeg novog limenog ljubimca!

Kupnja rabljenog vozila od fizičke osobe

Najčešći način kupnje rabljenih vozila je upravo od drugih fizičkih osoba, najčešće uz posredništvo popularnih oglasnika poput Njuškala ili Index oglasa.

Kod kupnje rabljenog vozila od drugog vlasnika ćete imati dodatni trošak u obliku upravne pristojbe. Ovaj model vrijedi za vozila kupljena u Republici Hrvatskoj, ali i za vozila kupljena unutar članica Europske unije.

Najbitnija stavka prilikom kupnje rabljenog vozila od drugog vlasnika je ispunjavanje kupoprodajnog ugovora. Nasreću, njega više ne morate ovjeriti kod javnog bilježnika, što uvelike štedi vaše dragocjeno vrijeme. Svakako je poželjno da za svaki slučaj ponesete svoj primjerak kupoprodajnog ugovora, koji možete preuzeti ovdje.

Kada potpisujete kupoprodajni ugovor, budite sigurni da kupujete vozilo od stvarnog vlasnika. Dosta je situacija kada dođete kupiti vozilo i shvatite da kupujete od čovjeka koji zapravo nije vlasnik istoga. 

Nemojte se dovesti u situaciju da kupujete ukradeni auto, jer na kraju dana, kada se sve sazna, vi možete snositi sudske troškove, a da ne spominjemo neugodnosti s policijom i slično. U tom slučaju možete izgubiti vozilo za koje ste izdvojili pozamašni izdatak. Zato uzmite u obzir da uvijek potpisujete kupoprodajni ugovor sa stvarnim vlasnikom vozila.

Kada odradite kupnju vozila, dovoljno vam je otići do bilo koje tehničke stanice kako bi ste odradili prijepis vozila.

Napomena: Prijepis vozila bi se trebao odraditi u roku 15 dana od kupnje rabljenog vozila.

Troškovi prijepisa rabljenog vozila kupljenog preko kupoprodajnog ugovora

Kada dođete u tehničku stanicu odraditi prijepis vozila, od dokumentacije će vam trebati:

 • Kupoprodajni ugovor
 • Osobna iskaznica
 • Prometna dozvola
 • Polica osiguranja (nije uvijek potrebna, ali svakako ju ponesite sa sobom za svaki slučaj)
 • Skinute registarske oznake (jedino ako ih mislite odmah i promijeniti)

Ako nema gužve na šalterima, cijeli proces bi trebao biti gotov između 5 i 15 minuta.

Troškovi prijepisa rabljenog vozila kupljenog preko kupoprodajnog ugovora su podijeljeni na sljedeće stavke:

 • Nova prometna dozvola - otprilike 98 kuna
 • Nove registarske oznake - otprilike 100 kuna

Kao što vidite, temeljni iznos prijepisa vozila je oko 200 kuna, ako želite promijeniti i registarske oznake. No, uz taj trošak dolazi i trošak upravne pristojbe koji se računa na specifičan način.

Trošak upravne pristojbe se računa uz pomoć starosti vozila. Recimo da je starost vozila podijeljena u desetak razreda, uz to da svaki razred ima svoj koeficijent koji množimo s brojem kW (nalazi se pod rubrikom P.2 u prometnoj).

Koeficijenti su sljedeći:

 • Za vozila stara 1 godinu - koeficijent upravne pristojbe iznosi 50
 • Za vozila stara 2 godine - koeficijent upravne pristojbe iznosi 45
 • Za vozila stara 3 godine - koeficijent upravne pristojbe iznosi 40
 • Za vozila stara 4 godine - koeficijent upravne pristojbe iznosi 35
 • Za vozila stara 5 godina - koeficijent upravne pristojbe iznosi 30
 • Za vozila stara 6 godina - koeficijent upravne pristojbe iznosi 25
 • Za vozila stara 7 godina - koeficijent upravne pristojbe iznosi 20
 • Za vozila stara 8 do 10 godina - koeficijent upravne pristojbe iznosi 15
 • Za vozila stara 11 do 14 godina - koeficijent upravne pristojbe iznosi 10
 • Za vozila stara 15 do 18 godina - koeficijent upravne pristojbe iznosi 5
 • Za vozila stara 19 do 20 godina - koeficijent upravne pristojbe iznosi 3
 • Za vozila stara 20 do 30 godina - koeficijent upravne pristojbe iznosi 1

Primjer izračuna prijepisa rabljenog vozila kupljenog preko kupoprodajnog ugovora

Uzmimo za primjer automobil star 21 godinu sa 76 kW.

 • Taj automobil ima koeficijent 1
 • Koeficijent množimo sa snagom vozila u kW - 76 x 1

Na temelju ovog jednostavnog izračuna dolazimo do troška upravne pristojbe iznosa 76 kuna. Kao što možete vidjeti, stariji automobili će vas uvelike jeftinije ispasti što se tiče troškova upravne pristojbe. Uzmite i to u obzir prilikom kupnje rabljenog vozila.

__________________

Proces prijepisa vozila je nasreću uvelike pojednostavljen od početka 2018. godine. Tada je eliminirana opsežna administrativna procedura koja je uključivala javnog bilježnika, poreznu upravu, i policijsku upravu. Danas vam je samo potrebno otići do bilo koje tehničke stanice i proces je gotov unutar 15 minuta.

Troškovi prijepisa vozila su isto tako vrlo jednostavni za računanje. Prilikom računanja istog, uzmite u obzir da se odnos starosti vozila i njegove jačine odražava obrnuto proporcionalno u iznosu upravne pristojbe. Jednostavnije rečeno, što je vozilo mlađe, to će njegov prijepis biti skuplji.

Hodnocení kategorie 4.5
Troškovi prijepisa vozila: 4.2/5 Od 347 Glasovi
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.