Stoga smo u ovome postu prikupili nekoliko najboljih ponuda kako bi vam otkrili koji flat internet i operater je savršen za vas!

Koji flat internet i operater je savršen za vas?

Hrvatska ima pregršt teleoperatera koji nude flat internet, koji je u posljednjih 10 godina postao standard internetskih konekcija u Hrvatskoj. No, dosta građana zna kako operateri znaju davati dosta obećanja koja rijetko ispune.

U nastavku saznajte koje su najbolje ponude flat interneta u Hrvatskoj, te koliko su one realistične. Na kraju dana, 80% ponuda koje teleoperateri nude su čisti marketing, stoga je veoma važno vidjeti kakva je situacija iza tih kulisa!

Što je flat internet i koje su njegove prednosti?

Ono što čini flat internet vrlo primamljivim je to što nudi uslugu neograničenog interneta uz fiksne mjesečne naknade. Flat internet je svakako najpopularnija opcija ugovaranja interneta koju pružaju svi domaći teleoperateri. 

To je idealna opcija ako redovito strujite filmove i serije, slušate glazbu, ili igrate videoigre preko interneta. Izvan navedenih tipova namjene, glavna prednost flat interneta je u tome što nemate brige da ćete potrošiti previše internetskoga prometa i nabiti račune - s flat internetom uvijek plaćate istu mjesečnu naknadu.

Načini ugovaranja flat interneta

Uzmite u obzir da će većina teleoperatera prilikom ugovaranja usluge flat interneta tražiti da potpišete ugovor na 12 ili 24 mjeseca. Budite oprezni prilikom potpisivanja ugovora, jer neki teleoperateri mogu iskoristiti tu situaciju i nuditi vam dosta sporiju opciju no što je reklamirano.

Prednost ugovorne obveze je u tome što ćete router moći platiti na rate, ali glavni nedostatak je da ćete morati biti isključivo vezani za toga teleoperatera. No, vi uvijek možete raskinuti ugovor, ali u tome slučaju ćete morati platiti penal, koji je varijabilan iznos.

Većina teleoperatera uz flat internet nudi duo ili trio pakete. Ti paketi uključuju uslugu telefona i dodatnih TV programa uz traženi flat internet. Ako želite i dodatne TV kanale, takva opcija će vam izuzetno biti korisna pošto je i jeftinija varijanta.

Još jedan popularan način ostvarenja flat interneta je prijenosni flat internet. Za ovaj oblik ne morate potpisati ugovornu obvezu. Iako će vas to ispasti mrvicu skuplje od klasičnog flat interneta, fleksibilnost koju dobivate je neprocjenjiva. Gdje god ima signala, tamo možete i priključiti prijenosni flat internet.

U nastavku ćemo analizirati nekoliko opcija kako bismo otkrili koji flat internet i operater je savršen za vas, a analizirat ćemo sljedeće ponude:

  • Super Homebox (A1)
  • Gigabox (HT)
  • Pokućni internet (Telemach)

Koji flat internet i operater nudi najveću količinu prometa?

Iako se flat internet prikazuje kao opcija neograničenog interneta, postoji i tu nekoliko caka. Jedna od tih je da na početku koristite flat internet najveće moguće brzine na vašoj lokaciji, no kada probijete granicu podataka (uglavnom je to između 200 i 400 gigabajta podataka), tada vam se brzina flat interneta smanjuje na određenu brzinu do kraja mjeseca.

Nažalost, pokriće optikom u Hrvatskoj je dosta nisko, tako da će brzina uvelike ovisiti o lokaciji gdje se nalazite. 

Tajna za pronalazak najboljeg flat interneta je u tome kolika se količina podataka prenosi najvećom brzinom. 

Telemach s Pokućnim internetom nudi maksimalnu brzinu sve dok ne potrošite 200 GB podataka. Tada se brzina smanjuje na 2 Mbit/s do kraja mjeseca. Zanimljivo je da je do prije listopada 2020. bilo moguće raspolagati maksimalnom brzinom podataka kroz terabajt podataka. No, to je uvelike smanjivalo stabilnost i brzinu mreže, pa se Telemach odlučio na restriktivnije mjere.

Super Homebox ima nešto drukčiji model od Pokućnog interneta. Nakon potrošenih 400 GB prometa brzina flat interneta će se smanjiti na 2 Mbit/s do kraja mjeseca. No, prednost Super Homebox usluge je u tome što vam nudi neograničeno surfanje od ponoći do 10 sati ujutro svaki dan. To znači da nećete trošiti promet i moći ćete koristiti internet uz maksimalno dostupnu brzinu.

Što se Gigaboxa tiče, on će vam smanjiti brzinu flat interneta na 4 Mbit/s do kraja mjeseca ako uspijete potrošiti 300 GB podataka. Do te potrošnje naravno raspolažete maksimalno dostupnom brzinom.

Koji flat internet i operater je najbrži?

Iako Gigabox smanjuje brzinu na 4 Mbit/s do kraja mjeseca ako uspijete potrošiti 300 GB unutar mjesec dana, on ima uvjerljivo najbržu potencijalnu brzinu do 600 Mbit/s.

Na drugom mjestu je Pokućni internet s potencijalnom brzinom od 150 Mbit/s. S obzirom na to da će smanjiti brzinu na 2 Mbit/s poslije 200 GB podataka, ovo možda i nije najidealnija opcija s te perspektive.

Na zadnjem mjestu se nalazi Super Homebox od A1, koji nudi maksimalnu brzinu od 112 Mbit/s, sve dok ne potrošite 400 GB podataka, kada brzina pada na 2 Mbit/s.

No, brojke koje smo naveli su idealne i u podosta situacija drukčije od realne slike. Uzmite u obzir da će brzina flat interneta uvelike ovisiti o udaljenosti odašiljača i broju korisnika na određenom području. Na kraju dana, sva tri operatera nude solidne brzine koje će zadovoljiti prosječne korisnike.

Što se signala tiče, sva tri operatera u suštini nude generalno stabilne konekcije. No, isto kao i kod brzine, signal će ovisiti o broju korisnika koji su trenutno povezani na mrežu.

Bonusi koje dobivate uz pojedine ponude flat interneta

Za početak, svaki od navedena tri operatera nude 2 tjedna probnog roka prijenosnog flat interneta. U teoriji to znači da vi možete uzeti sve tri navedene opcije i testirati njihovu brzinu u stvarnom vremenu.

Što se još nekih bonusa tiče, Super Homebox je u prednosti jer u paketu uključuje i uslugu neograničenih razgovora prema svim fiksnim i mobilnim brojevima.

Gigabox pak nudi kombinaciju s EvoTV-om, koji nudi 11 dodatnih programa na klasičan asortiman hrvatskih TV programa dostupnih svima.

Također bi htjeli napomenuti da sva tri operatera dopuštaju spajanje do 64 uređaja u isto vrijeme na prijenosnu WiFi flat internet mrežu.

Koji operater nudi najbolje cijene flat interneta?

Pogledajmo ponude koje nude sva tri navedena operatera.

Telemach - 2STAY Pokućni internet

Za početak, Telemach nudi sljedeći flat oblik Pokućnog interneta:

  • 2STAY - nudi maksimalnu brzinu do potrošenih 200 GB, nakon toga je brzina 2 Mbit/s

2STAY košta 169 kuna mjesečno. Uzmite u obzir da ćete morati i uzeti neki router uz ovu opciju. Tu možete birati između ugovorne obveze od godine dana, dvije godine, ili bez ugovorne obveze. Routeri koštaju oko 550 kuna jednokratno. Umjesto toga možete nadodati 15 do 20 kuna na mjesečnu cijenu usluge ako se odlučite router otplatiti na rate (ako potpišete ugovor).

Ako ste zainteresirani, naručite Telemach Pokućni internet već danas!

A1 - Super Homebox

Kao što smo već naveli, usluga prijenosnog flat interneta kod A1 se naziva Super Homebox. Ovaj paket nudi 4G mobilni flat internet i neograničene razgovore za 179 kuna mjesečno.

Super Homebox možete ugovoriti na 25 mjeseca ili bez ugovorne obveze. Ako uzimate bez ugovorne obveze, odmah ćete platiti 499 kuna za router, te ćete plaćati mjesečnu naknadu od 179 kuna za Super Homebox opciju.

Ako se odlučite na ugovor od 24 mjeseci i otplatu routera na rate, tada očekujte mjesečnu ratu od 199 kuna mjesečno na 2 godine.

Ako ste zainteresirani, naručite A1 Super Homebox već danas!

Hrvatski Telekom - Gigabox

Gigabox nudi maksimalnu 4G brzinu preuzimanja do 600 Mbit/s, a dolazi u obliku SIM kartice koji morate ubaciti u uređaj poput 4G routera kako bi ste napravili mobilnu pristupnu točku.

Cijena Gigaboxa iznosi 199 kuna mjesečno za samu uslugu. Kao i kod ostalih teleoperatera, možete odabrati opciju ugovorne obveze od 24 mjeseca ili bez ugovorne obveze. 

Naravno, uz sam Gigabox ćete vjerojatno htjeti kupiti i kompatibilan router. Ako se odlučite na ugovornu obvezu od 24 mjeseca, router će vas ispasti 1 kunu, i to u jednokratnom plaćanju. Bez ugovorne obveze router će vas ispasti 298 kuna.

Ako ste zainteresirani, naručite Gigabox već danas!

________________

Sada kada smo prošli kroz sve značajke najpopularnijih opcija flat interneta, koji flat internet i operater je savršen za vas?

Odmah na početku možemo sa sigurnošću reći da je Telemach ispao iz utrke što se tiče samih performansa sa svojim novim limitom od 200 GB mjesečno, što ga odvaja od konkurencije. No, ako želite uštedjeti najviše novca, mjesečna naknada od 169 kuna mjesečno je najjeftinija od sve tri ponude.

Super Homebox je svakako idealna opcija ako želite dobiti najveću vrijednost za vaš novac, pošto u toj usluzi dobivate i neograničene razgovore. Uz to možete i surfati maksimalnom brzinom bez trošenja podataka od ponoći do 10 ujutro, svaki dan.

Ako vam je bitna brzina, tada Gigabox nudi najbolju opciju, s mogućim brzinama do 600 Mbit/s, a i limit od 300 GB je opravdan. Malo je skuplji od ostalih opcija na mjesečnoj bazi, no HT se odlikuje time što ima odličnu pokrivenost.

U suštini priče, ovako bismo rangirali ove tri opcije:

Najveća ušteda novca: Pokućni internet (Telemach)

Najbolja vrijednost uloženo - dobiveno: Super Homebox (A1)

Najveća brzina: Gigabox (HT)

 

Hodnocení kategorie 4.5
Koji flat internet i operater je savršen za vas?: 4.2/5 Od 6 Glasovi
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.