Kada razmišljamo o štednji, jedna od prvih misli nam je sigurno i štednja u banci. No, znati li da postoji više oblika štednje u banci, te svaki oblik nudi i svoje različite uvjete, kao i kamatne stope?

Gdje možete dobiti najpovoljnije kamate na štednju u 2021?

Naravno, svaki oblik štednje ima svoje prednosti i nedostatke, ovisno o vremenskom periodu vaše štednje. Stoga nam je cilj saznati gdje možete dobiti najpovoljnije kamate na štednju u 2021!

Koji su glavni oblici štednje u bankama?

Za početak bi valjalo znati koje oblike štednje u bankama uopće možete odabrati.

Štednja po viđenju je oblik štednje u kojoj možete raspolagati iznosom unutar štednje u bilo kojem trenutku. Kamate na ovaj oblik štednje su inače vrlo niske, a u nekim slučajevima može biti i 0%.

Oročena štednja je oblik štednje u kojoj vi stavite sredstva u štednju na određeni rok, te taj iznos ostaje u štednji do isteka roka oročenja. Kamate u ovom obliku štednje su više nego kod štednje po viđenju, no dobit ćete ju tek poslije isteka oročenja.

Štednja uz premiju je oblik štednje u kojem se obračunava premija na iznos ukupno obračunatih kamata poslije isteka štednje.

Aktivna štednja je štednja unutar koje možete nakladno uplatiti novčana sredstva kad god želite.

Namjenska štednja je oblik štednje s namjenom. Primjerice, postoji stambena štednja (namjena: rješavanje stambenog pitanja) u kojoj ostvarujete pravo na redovne kamate i državne poticaje.

Dječja štednja je oblik štednje koji roditelji mogu ugovoriti za svoju djecu maloljetnike. Pogodnost ove štednje je što vi kao roditelj možete raspolagati tim novčanim sredstvima do navršenih 18 godina vašeg djeteta. Naravno, tu je i limit od isplate 10.000 kuna mjesečno.

Sada kada znate glavne oblike štednje u hrvatskim bankama, putem kojeg možete dobiti najpovoljnije kamate na štednju u 2021?

Najpovoljnije kamate na štednju u 2021 - štednja po viđenju

Ako vam je glavni cilj kod ugovaranje štednje u banci dobiti najpovoljnije kamate na štednju, tada vam je štednja po viđenju najbolja opcija.

Štednja po viđenju ima fiksnu kamatnu stopu, uz mjesečni obračun kamata. No, nemojte da vas to obeshrabri, pošto su kamatne stope pri ovom modelu vrlo niske - u većini slučajeva iznosi 0,01%. Kamata se pripisuje na kraju kalendarske godine ili pri zatvaranju štednje.

Velika prednost štednje po viđenju je i ta što su vam sredstva dostupna u svakom trenutku. Ako postoji sumnja da će doći do inflacije, moguće je izvući sredstva sa štednog računa na vaš tekući račun kako bi ste izbjegli pad vrijednosti vaše ušteđevine.

Štednja po viđenju dijeli i neke karakteristike aktivne štednje, što znači da možete vršiti dodatne uplate i isplate u banci ili putem online bankarstva. 

____________________

U suštini priče, najpovoljnije kamate na štednju u 2021 čete dobiti ako se odlučite na štednju po viđenju. Istina, kamate se obračunavaju na mjesečnoj razini, no kamatne stope su toliko niske da čak i ako štedite na duži rok, iznos kamata će biti zanemariv u dosta slučajeva.

Još jedna pogodnost štednje po viđenju je i mogućnost vađenja štednih sredstava u bilo kojem trenutku, što može biti itekako korisno ako je inflacija neizvjesna.

Hodnocení kategorie 4.5
Gdje možete dobiti najpovoljnije kamate na štednju u 2021?: 4.2/5 Od 342 Glasovi
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.