Stambeni krediti za mlade

    Krediti za adaptaciju i subvencionirani stambeni krediti za mlade

Mlađi ste od 45 godina? Mjesečna primanja vam nisu dovoljna za kupovinu nekretnine? Možda će vas zanimati stambeni krediti za mlade i pristupačne opcije istih!

2000000 €
Iznos zajma 110000 € - 2000000 €
Kamata 2,88 %
Datum dospijeća 3 - 30 godina

Brze informacije

Svojstva ovog zajma

 • Iznos zajma do 2 000 000 kn Rok otplate, 3 - 30 godina

Uvjeti zajma

 • Poslovno ste sposobna punoljetna fizička osoba
 • Imate redovita primanja
 • Ispravan telefonski i mobilni kontakt

O kompaniji

Više informacija o tvrtki Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Posudite od 110000 € s kamatama od 2,88 % Višead
450000 €
Iznos zajma 3000 € - 450000 €
Kamata 2,95 %
Datum dospijeća 3 - 30 godina

Brze informacije

Svojstva ovog zajma

 • Iznos zajma do 450 000 € Rok otplate, 3 - 30 godina

Uvjeti zajma

 • Poslovno ste sposobna punoljetna fizička osoba
 • Imate redovita primanja
 • Ispravan telefonski i mobilni kontakt

O kompaniji

Više informacija o tvrtki Zagrebačka banka d.d.

Posudite od 3000 € s kamatama od 2,95 % Višead
350000 €
Iznos zajma 20000 € - 350000 €
Kamata 3,18 %
Datum dospijeća 5 - 10 godina

Brze informacije

Svojstva ovog zajma

 • Iznos zajma do 350 000 € Rok otplate, 5 - 10 godina

Uvjeti zajma

 • Poslovno ste sposobna punoljetna fizička osoba
 • Imate redovita primanja
 • Ispravan telefonski i mobilni kontakt

O kompaniji

Više informacija o tvrtki PBZ Croatia osiguranje d.d.

Posudite od 20000 € s kamatama od 3,18 % Višead
265000 €
Iznos zajma 5000 € - 265000 €
Kamata 2,9 %
Datum dospijeća 1 - 30 godina

Brze informacije

Svojstva ovog zajma

 • Iznos zajma do 265 000 € Rok otplate, 1 - 30 godina

Uvjeti zajma

 • Poslovno ste sposobna punoljetna fizička osoba
 • Imate redovita primanja
 • Ispravan telefonski i mobilni kontakt

O kompaniji

Više informacija o tvrtki HPB d.d.

Posudite od 5000 € s kamatama od 2,9 % Višead
350000 €
Iznos zajma 5000 € - 350000 €
Kamata 3,09 %
Datum dospijeća 1 - 30 godina

Brze informacije

Svojstva ovog zajma

 • Iznos zajma do 350 000 € Rok otplate, 1 - 30 godina

Uvjeti zajma

 • Poslovno ste sposobna punoljetna fizička osoba
 • Imate redovita primanja
 • Ispravan telefonski i mobilni kontakt

O kompaniji

Više informacija o tvrtki OTP banka d.d.

Posudite od 5000 € s kamatama od 3,09 % Višead

    Krediti za adaptaciju i subvencionirani stambeni krediti za mlade

Mnoge mlade obitelji u Hrvatskoj imaju želju izgraditi svoj novi dom, no često je to nemoguće ostvariti u zadanom trenutku bez stambenog kredita. Isto tako je veoma poznato koliko je zapravo teško otplatiti stambeni kredit, pogotovo kao mlada osoba. Nerijetko se događa da banke zaplijene nekretninu i/ili zemljište koje služe kao glavni instrument osiguranja. Veoma je važno znati da postoje stambeni krediti za mlade s pristupačnim opcijama.

Ako ste mlad građanin Republike Hrvatske (ako niste stariji od 45 godina), možete se prijaviti na natječaj i za subvencionirani stambeni kredit za mlade. Isto tako, popularan oblik stambenih kredita za mlade su i krediti za adaptaciju.

U nastavku saznajte sve bitne stvari oko stambenih kredita za mlade!

Što su to krediti za adaptaciju i zašto su korisni za mlade?

Ovo je podvrsta stambenog kredita koji se pretežito koristi za renovacije i obnove doma. Naime, mladim obiteljima će kad tad biti potrebna malo veća novčana sredstva kako bi prilagodili svoj dom za svoju obitelj. S relativno malim prosječnim mjesečnim primanjima, razumljivo je da će mladi građani htjeti zatražiti kredit za ovu namjenu.

Ovaj tip stambenog kredita karakteriziraju iznosi od 10.000 eura do 70.000 eura. Isto tako, moguće je zatražiti kredit za adaptaciju u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate istih je moguć i do 30 godina. Važno je napomenuti da ovaj tip kredita možete realizirati u hrvatskim bankama. One će tražiti da ste kreditno sposobni, te da vam račun nije blokiran. Isto tako, tražit će vas i za neke instrumente osiguranja, poput hipoteke, jamaca i sudužnika. 

Ako kojim slučajem ugovarate kredit za adaptaciju iznosa manjeg od 30.000 eura, tada ćete ga moći realizirati bez zalaganja nekretnine koju renovirate. Ovaj tip stambenog kredita može biti vrlo koristan za savjesne mlade građane koji su sigurni kako će otplatiti svoje obveze. No, isto tako, procijenite koliko je ovaj kredit koristan u vašoj situaciji te isplati li se ulaziti u dug koji može trajati tri desetljeća.

Što su to subvencionirani stambeni krediti za mlade?

Od 2017. Godine, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (skraćeno APN) je pokrenula program subvencije stambenih kredita za mlade, kako bi olakšala otplatu istih tijekom prvih 5 godina otplate te povećala isplativost ugovaranja stambenih kredita za mlade. Valja napomenuti da se mjera provodi u obliku natječaja svake godine, najčešće tijekom ožujka i rujna.

No, za koje stambene kredite vrijedi ova subvencija? Najveći iznos stambenog kredita za mlade koji se može subvencionirati je 100.000 eura (isto vrijedi i za kunsku protuvrijednost). Isto tako, rok otplate stambenog kredita ne smije biti iznad 15 godina. Što se tiče visine subvencije, ona ovisi o indeksu razvijenosti mjesta gdje se nekretnina kupuje ili gradi. Postotak subvencije se ovisno o indeksu kreće između 30 - 51% iznosa anuiteta ili mjesečne rate kredita.

Tko sve ima mogućnost zahtjeva za subvenciju stambenog kredita za mlade?

Određenim zakonima je propisano da se mladim osobama u ovome kontekstu smatraju svi građani RH koji su između 18 i 45 godina starosti. Isto tako, kako biste dobili mogućnost zahtjeva za subvenciju ovog tipa stambenog kredita, morate imati prebivalište u RH.

Naravno, stambeni kredit za mlade ćete ugovarati u banci, te će ona morati provjeriti vašu kreditnu sposobnost prije potvrde vašeg zahtjeva. Isto tako, bitno je da vi i vaš bračni drug nemate stan ili kuću u vlasništvu. 

Ako zadovoljavate gornje kriterije, možete se s lakoćom prijaviti za subvenciju stambenog kredita za mlade.

Kako realizirati stambeni kredit za mlade i doći do subvencije istog?

Za početak vam je vrlo bitno prikupiti dokumentaciju za dokazivanje vaše kreditne sposobnosti, za vašu nekretninu, te za APN. 

Dokumentacija za dokazivanje vaše kreditne sposobnosti se dotiče visine vaše plaće, vašeg poslodavca, članova vašeg kućanstva, duljine radnog staže, te financijske urednosti. Na temelju te dokumentacije ćete dobiti ocjenu kreditne sposobnosti, te na temelju isti odabrati prikladnu nekretninu.

Dokumentacija o nekretnini sadrži:

Na temelju te dokumentacije se može procijeniti vrijednost željene nekretnine. Važno je da je ona jednaka ili malo veća od traženog iznosa kredita. 

Na Središnjem državnom portalu možete vidjeti i potrebnu dokumentaciju za APN.

Nakon što ste predali sve dokumente banci, ona ih šalje na odobrenje, a odluka o odobrenju (ili neodobrenju) bi vam trebala doći u roku 8 dana od zaprimanja vašeg zahtjeva za kreditom. U slučaju da vam banka odobri stambeni kredit, svoju će odluku skupa s dokumentima dostaviti APN-u. Tada preostaje pričekati odluku APN-a, koja bi trebala biti dostavljena banci u roku 3 dana od donošenja iste. Taj proces uglavnom traje oko mjesec dana, uz poneke devijacije.

Nakon odobrenja vašeg stambenog kredita za mlade i subvencije istoga, izrađuje se ugovor o subvenciji kredita, s rokom izrade od 8 dana. Naposljetku možete očekivati novčana sredstva na vašem računu u roku od mjesec dana.

Zaključak

Stambeni krediti za mlade su sve više traženi s obzirom na to da mladi žele imati svoj vlastiti dom ali im plaća nije dovoljna za realizaciju istih. Nasreću, u Hrvatskoj je moguće ostvariti subvencionirane stambene kredite za mlade, no morate biti spremni na vrlo kompliciranu proceduru koja će trajati tjednima. Ako se odlučite na renovaciju postojeće nekretnine, postoje i krediti za adaptaciju koji su namijenjeni za tu svrhu.


Krediti za adaptaciju i subvencionirani stambeni krediti za mlade Ocjena: 4.5/5 Od 211 Glasovi.
David Gabrić David Gabrić(LinkedIn)
David Gabrić je SEO entuzijast i kreator informativnog sadržaja za različite niše. Bakalar je informatike, sa specijalizacijom u Poslovnim sustavima, koja ga uvodi u svijet financija i bankarstva.

Operater

Uspoređivač zajmova Coolfinancije.com:
double technology s.r.o., PDV: CZ08695717
Tvrtka nije pružatelj ni jednog financijskog proizvoda.

O portalu

Coolfinancije.com je web mjesto za usporedbu zajmova. Utemeljeni smo na transparentnosti i cjelovitosti podataka. Uz naše usluge znat ćete koji zajam odabrati.